018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Oprezno sa voćem i povrćem u letnjim mesecima! (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Iako često imamo prilike da slušamo savete lekara i nutricionista da bi u što većoj količini, naročito u letnjim preiodima, trebalo da unosimo lagane namirnice , među kojima je i voće i povrće, ipak, kažu lekari, treba biti obazriv. Tvrde da, iako je zdravo i puno vitamina, u toku letnjih vrućina je i lako kvarljivo, pa bi zbog toga trebalo i pravilno da se koristi i čuva.

U letnjem periodu većina nas odlučuje se, kako zbog saveta lekara, tako i zbog brze razgradnje, za unos laganih namirnica, među kojima su naravno voćne, ali i razne salate od povrća. Međutim, zbog toga što su lako kvarljive, predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje, pa ih zbog toga treba tretirati sa posebnom pažnjom.

Iako, kako kažu lekari, naročito nakon poplava koje su ove godine zadesile Srbiju, grđani imaju prilike da čuju stalna upozorenja o pranju plodova, većina njih ipak tome ne pridaje veliki značaj, a svakako bi trebalo.

Lekari upozorvaju da je trovanje moguće i pri konzumiranju voća i povrća. Simptomi su obično mučnina, temperatura i povraćanje. U tom slučaju, savet je da se osoba odmah  javi lekaru, kako bi se utvrdio tačan uzrok tih simptoma.

Povezane vesti