018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Oprez dok traju vrućine

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U Srbiju je danas stigao tropski talas, koji će, prema prognozi meteorologa, trajati do kraja avgusta, uz kraće prekide. Temperatura do kraja nedelje neće prelaziti 35 stepeni, ali će sam kraj jula biti vreo, kada će živa u termometru stići i do 39. podeljka. Saveti lekara su uvek isti – lagana garderoba, odmor u najtoplijem delu dana, i pogotovo koncentrisanost u saobraćaju, ali su, kažu, građani prilično neposlušni. Bar se pridržavaju laganije ishrane, što potvrđuju i prodavci na pijaci.

Počela je prava letnja žega u Srbiji. Prema prognozi, do kraja meseca iz dana u dan biće sve toplije. Početkom avgusta očekuje nas malo zahlađenje, sa temperaturama između 25 i 30 stepeni, a onda opet vrućine. Meterorolozi napominju da su se visoke temperature i očekivale u ovom periodu, a lekari iznova i iznova upozoravaju da ih nikako ne treba potcenjivati.

Visoke temperature utiču na ceo organizam, i zdravih i bolesnih. Na vreme ne možemo da utičemo, ali možemo na sebe. Ukoliko ne morate, ne izlazite napolje između 10 i 17 sati – nemojte da vas zavara vožnja automobilom, jer vreo vazduh i te kako može da smanji pažnju u saobraćaju.

Oprez se svakako savetuje i u dužim vožnjama, pa je najbolje na put krenuti rano ujutru ili kasno popodne. Iako, čini se, neki mnogo i ne haju za upozorenja iz Hitne pomoći, laganija ishrana sa puno voća i povrća izgleda jeste dobra navika Nišlija.

A nakon što se osvežimo lubenicom ili dinjom, treba da imamo na umu jedno važno upozorenje: u Hitnoj pomoći beleže sve više uboda osa i stršljena, stoga alergični moraju strogo da paze. Ono što je do nas, jeste da sve što privlači ove insekte ne ostavljamo na otvorenom. Em je čistije, em bezbednije.

Povezane vesti