018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Opravdano podizanje mera bezbednosti

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Iako Srbiji neposredno ne preti opasnost od islamskog terorizma, takve namere treba shvatiti ozbiljno i opravdano je podizanje mera na viši nivo bezbednosti, ocenili su danas profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) Dragan Simeunović i profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić.
Komentarišući postojanje Balkanskog poluostrva, uključujući i Srbiju, na mapi islamske države, Simeunović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, ocenio da u širem smislu zemlji preti opasnost, ali ne i neposredno.
Profesor FPN je ukazao da je „Islamska država naznačila cilj – pravljenje kalifata svetske države, što obuhvata i granice Balkana, ali njihove moći nisu tolike da bi oni to mogli da izvedu“.
„Jedino što mogu da urade je da, kao u Francuskoj, naprave incident ili da se desi onako kao što se dogodilo u Zvorniku“, rekao je Simeunović.
Simenović je dodao da je zato „bolje sprečiti i uzimati krajnje ozbiljno njihove namere, čak i onda kada nisu previše realne“.
Dragišić je u istoj emisiji rekao da je islamska država objavila rat zapadnoj civilizaciji čim je formirana i da je već ostvarila kontrolu nad velikim delom teritorije Sirije i Iraka.
Verovalo se da će sporadični teroristički napadi prestati, ali poslednji događaji su pokazali da su ta očekivanja bila nerealna i da se mogu očekivati i u budućnosti, ocenio je Dragišić.
Profesor Fakulteta bezbednosti je upozorio da su lideri islamske države pozvali da se napadi pojačaju u toku meseca Ramazana.
Dragišić je istakao da su britanske službe odreagovale i sprečile veliki teroristički napad, ali da je reagovala i Srbija.
„Ne treba širiti paniku, niti ljude zastrašivati da će se desiti nešto strašno, ali mere opreza i podizanje nivoa bezbednosti na viši nivo, više je nego opravdano“, dodao je Dragišić.
Policija Republike Srpske pojačala je mere bezbednosti oko republičkih institucija u Banjaluci, oko Palate Republike, kao i zgrada Vlade Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Tunisu, Francuskoj i Kuvajtu.
Odgovornost za napade u kojima je ubijeno više desetina civila preuzela je teroristička organizacija „Islamska država“.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović održao je juče kolegijum na kojem je analizirana sveobuhvatna bezbednosna situacija u Srbiji.
Kako se navodi u saopštenju MUP-a Srbije, na kolegijumu je bilo reči i o svim bezbednosnim merama koje će policija u narednom periodu preduzeti kako bi se očuvala stabilnost i osigurala bezbednost svih građana Srbije.

Tanjug 29 Jun 2015 10:45
Foto Tanjug/video, skrinšot