018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Opera „Trubadur“ večeras na Letnjoj pozornici

Komentari: isključeni

U okviru državnog programa obeležavanja jubileja Milanskog edikta, večeras u 21 sat na Letnjoj pozornici niške Tvrđave publika će moći da vidi Verdijevu operu „Trubadur“ u izvođenju beogradskog ansambla Narodnog pozorišta sa gostima iz inostranstva. Dirigent dolazi iz Gruzije i, uz Cvetelinu Vasilevu i našu opersku divu Draganu del Monako, nastupiće i dve italijanske operske zvezde.

Italijanski institut za kulturu učestvovao je dovođenjem dva pevača, baritona Domenika Balcania i tenora Stefana La Kola, koji će se večeras na Letnjoj pozornici predstaviti u glavnim muškim ulogama. Domaćin u niškoj Tvrđavi biće i ambasador Italije u Srbiji, a očekuje se i prisustvo najvišeg državnog vrha Srbije. Pripreme za izvođenje “Trubadura”, jednog od najuspešnijih dela čuvenog italijanskog kompozitora Đuzepa Verdija, su pri kraju, I sinoć je na Letnjoj pozornici bilo veoma živo.

Opera „Trubadur“ bila je premijerno izvedena 19. januara 1853. i to pod dramatičnim okolnostima. Rimska publika stajala je u blatu i vodi pred blagajnom „Apolo teatra“, jer se Tibar tih dana izlio i poplavio ulice. „Trubadur“ ima četiri čina, od kojih svaki nosi dramaturški vrlo jasan naslov: Duel, Manastir, Ciganka i Otmica.

Inače, karte za večerašnju operu bile su besplatne i mogle su se naći u Turističkoj organizaciji Niša i Kancelariji za Milanski edikt.

 

Povezane vesti