018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Opada vodostaj Južne Morave

Od:
Komentari: isključeni

VRANJE – Vodostaj Južne Morave kod Vranja od noćas je u opadanju i situacija na poplavljenom području počinje da se popravlja, rekao je Tanjugu gradonačelnik Vranja i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije Zoran Antić.
On je kazao da je u poslednjih desetak sati nivo Južne Morave opao za oko metar i da se od jutros radi na saniranju štete.
„Sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo rade na prokopavnju novih i čišćenju zapušenih kanala kako bi nadošlu vodu ponovo vratili u korito Morave. Uspeli smo tokom noći da odbranimo sve kritične tačke kako ne bi došlo do plavljenja većeg broja kuća ali velike površine obradivog zemljišta koje je poplavljeno nije bilo moguće braniti“, kazao je Antić.
On nije mogao da precizira kolika je šteta ali kako je kazao sigurno je ogromna i tek nakon povlačenja vode moći će da se napravi procena.
Prema podacima Štaba za vanredne situacije, poplavljeno je 30 domaćinstava, jedna porodica je iseljena iz kuće u Vranjskoj banji zbog klizišta a pod vodom je više od 300 hektara obradivog zemljišta.
Zabranjeno je korišćenje vode iz seoskih vodovoda i bunara.
Štab za vanredne situacije formirao je tim koji će u nedelju obići sve reke i proceniti gde treba intervenisati mehanizacijom dok je Zavodu za javno zdravlje i Vatrogasno spasilačkoj jedinici naloženo da izvrše kontrolu na svim kritičnim lokacijama.

Tanjug 08.02.2015 09:55