018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Onkološki pacijenti danas ostali bez zračne terapije (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Jedini ispravni aparat za zračnu terapiju za najteže pacijente obolele od raka u Nišu – danas nije bio u funkciji. Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović kaže da je u pitanju trenutni zastoj zbog probijanja vode u instalacije i da je moguće da će još koliko sutra aparat ponovo biti u upotrebi.

Međutim, to ne rešava problem jer je niškom Kliničkom centru potrebno više takvih aparata kako bi zadovoljio potrebe svih pacijenata koji se ovde upućuju iz čitave jugoistočne Srbije i koji, u ovom trenutku, moraju da čekaju po više meseci kako bi krenuli na zračenje, zaključuje Radovanović.

Pet do deset najtežih onkoloških pacijenata do juče je primalo zračnu terapiju u Nišu. Danas niko nije mogao na zračenje, iako bi, da ima uslova, ovakvu terapiju dnevno trebalo da primi i stotinu obolelih od kancera iz Niša i sa juga Srbije. Gostujući u emisiji ,,Hoću da znam“, direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović ovakvu situaciju pravda neadekvatnim propisima i tenderskim procedurama koje neprimereno dugo traju, ali i miniranjem tendera od strane velikih farmaceutskih kompanija.

Nisu samo aparati za zračnu terapiju problem u niškom Kliničkom centru, jer, kako direktor tvrdi, iste ili slične procedure prolaze i zahtevi za nabavku medicinskog materijala i ostalih potrepština.

Problem bi trajnije trebalo da reši dodatni zračni aparat, za čiju je nabavku procedura otpočeta ali se još precizno ne zna kada ćemo na njega moći da računamo, dodaje Radovanovic i za petak najavljuje razgovor sa ministrom zdravlja posle čega će, kaže, izaći u javnost sa preciznim informacijama o stanju u Kliničkom centru.

Povezane vesti