018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Olmertu preti još pet godina zatvora

Od:
Komentari: isključeni

TEL AVIV – Bivši izraelski premijer Ehud Olmert mogao bi biti osuđen na pet godina zatvora, pored šest godina zatvorske kazne izrečene prošle godine, u jednom drugom suđenju za korupciju, nakon što je danas proglašen krivim da je nazakonito primao novac od pristalice iz SAD.
„Njegovo ponašanje predstavlja izneveravanje poverenja, koje nanosi štetu javnosti, šteti moralnosti i javnom poverenju, “ izjavio je tužilac Uri Korev nakon izricanja presude, preneo je Asošijeted pres. Olmertov odbrambeni tim izrazio je nezadovoljstvo i najavio žalbu. Očekuje se da će kazna biti izrečena u maju.
Olmert je tvrdio da je na domaku istorijskog dogovora sa Palestincima, kada je bio primoran da najavi ostavku 2008. godine zbog čitavog niza optužbi za korupciju. To je otvorilo put pobedi konzervativnog Likuda Banjamina Netanijahua. Mirovni pregovori koji su usledili nisu urodili plodom.Olmert je potom 2012. oslobođen čitave serije optužbi, uključujući i ona za primanje koverata s novcem kešu od američkog biznismena Morisa Talanskog, kada je bio gradonačelnikk Jerusalima i ministar.
Utvrđeno je da je Olmert primio oko 600.000 dolara od Talanskog, samo dok je bio gradonalčnik i još dodatne sume kao mistar, ali tada sud nije pronašao dokaze da je novac trošen nezakonito . Talanski, ortodoksni Jevrejin sa Long Ajlanda, svedočio je da je Olmert novac trošio na skupe cigare, putovanja prvom glasom i luksuzne hotele, ali je rekao da ništa nije dobio zauzvrat.
Oslobađanje od tih najozbiljnijih optužbi u to vreme smatralo se velikom pobedom za Olmerta, koji je stalno poricao da je korumpiran. On je ipak proglašen krivim za manje prestupe – izneveravanje poverenja jer je pomagao pri zaposljavanju i dobijanju ugovora klijentima svog poslovnog partnera. To je podstkalo nade da bi mogao da se vrati u politiku.
Međutim ,šefica Olmertovog kabineta Šula Zaken je postala državni svedok i ponudila audio snimke razgovora s njim o primanju keša, što je dovelo to ponovnog suđenja. Na tim snimcima se čuje kako je Olmert rekao Zaken da ne svedoči u prvom suđenju da ga ne bi okrivila. Danas je sudsko veće u jerusalimskom okružnom sudu presudilo da je Olmert primio od Talanskog 153.950 dolara, kada je bio ministar i da je novac skrivan u sefu njegovg pomoćnika Uri Mesera. Sudije su takođe utvrdile d aje Olmert davao novac Šuli Zaken za njenu lojalnost i da je koristio keš za lične potrebe.
Sudije, uključujući dvojicu koju su ranije oslobodili Olmerta optužbi, su zaključile da su dnevnici Šule Zaken „relevantni da imaju stvarnu težinu“. Olmertovi advokati su međutim rekli da je sudska odluka doneta uprkos lažima Šule Zaken. Oni su tvrdili da je ona brisala i prerađivala audio snimke kako bi manipulisala i istakli da snimci nisu pouzdani u najmanju ruku. Sudije su naglasile da Olmert nije prijavio novac državnom kontroloru. Olmert je zauzvrat promovisao poslovne interese Talanskog, navode izraelski mediji.
Današnja Olmertova presuda je protresla Izrael. “ Želim da se Ehud Olmert izvini narodu Izraela,“ izjavio je kolumnista i Dan Margalt za izraelski rado. Izraelski mediji podsećaju da je Olmert o proglašen krivim u odvojenom suđenju za korupciju u martu 2014, u vezi sa skandalom sa jerusalimskim nekretninama i osuđen na šest godina zatvora. On se žalio i dozvoljeno mu je da ne ide u zatvor dok se ne donese presuda. Sada sudije moraju da odluče da li da ga osude na još pet godina ili je onih šest dovoljna kazna za oba krivična dela, kaže pravni ekspert Imanuel Gros.“ To je vrlo,vrlo ozbiljan zadatak s kojim će se suočiti sud,“ rekao je Gros.
Olmert smatra da je nudio Palestincima najvelikodušniji predlog Izraela u istoriji – oko 95 procenata Zapadne obale uz razmenu teritorija, što bi pokrilo preostalih pet. Takođe je predlagao međunarodnu upravu nad Jerusaslimom. Palestinci se nisu s tim u potpunosti složili i govorili su da njegove ocene isuviše optimistične.
Za korupciju je poslednjih godina optužen i bivši ministar finansija Izraela Avraham Hiršon. On je osuđen na više od pet godina, a ministar Šlomo Benizri, na četiri za mito. Šef diplomatije Avigdor Liberman je godinama bio u fokusu istrage za korupciju i dao je ostavku, ali se vratio na funkciju 2013, kada je oslobođen optužbi. Krajem prošle godine 30 javnih ličnosti i političara, povezanih s Libermanom partijom je na meti istrage o korupciji, koja je u toku.
Tanjug 30.03.2015 12:20
AP Photo/Finbarr O“Reilly, File