018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Olimpijada trećeg doba u Vrnjačkoj Banji

Komentari: isključeni

Olimpijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba, koja se do 4. oktobra održava u Vrnjačkoj Banji, okupila je preko 800 penzionera iz čitave Srbije. Veoma je važno da ljudi u poznim godinama shvate da mogu biti aktivni i kreativni, kaže predsednik niškog Pokreta trećeg doba Milorad Stošić.

Niš 90 plus je ekipa koju čini četvoro Nišlija prosečne starosti 91 godinu, a kapiten – najstariji devedesetosmogodišnji Petar Miljković. Deka Peri je ovo 5. učešće na Olimpijadi sporta, zdravlja i kulture trećeg doba, a nada se da će nastaviti da se takmiči, makar do svoje 100.

Iako očekuju dobre rezultate i pokoji pehar ili medalju, druženje im je, ipak, najvažnije. Vrnjačka Banja je ove godine ugostila oko 860 učesnika. Iz Niša je došlo njih 70, a takmiče se u 7 disciplina – brzi hod, košarka, fudbal, pecanje, šah, pikado i streljaštvo.

Pored sportskih disciplina organizovane su radionice i predavanja o zdravlju, pesničke večeri, ali i edukacija o radu na računaru.

Kao podsećanje na Jugoslaviju i slavne košarkaške dane organizovana je izložba, a učesnike su posetile veteranske zvezde ovog sporta Daneu, Đerđa i Ajzelt, u čast jubileja 90 godina od 1. košarkaške lopte, 65 godina Košarkaškog saveza Srbije i 50 godina od prve srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Rio de Žaneiru.

Najveće priznanje na Olimpijadi je “Pobednik u trci života” koje dobijaju dvoje najstarijih takmičara, a učesnici mogu, neki i prvi put u životu, da pokažu svoj talenat, bilo da je reč o muzici, igri ili glumi.

Povezane vesti