018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Olakšice za gas, struju i grejanje za najsiromašnije

Komentari: isključeni

Najsiromašniji će od sada manje plaćati gas, struju i grejanje, pod uslovom da dobiju status energetski zaštićenog kupca. To omogućava upravo usvojena Uredba o energetski zaštićenom kupcu, a ukoliko građani zadovolje tačno propisane kriterijume, mesečni računi biće im umanjeni. Uverenje o statusu ugroženog kupca može se dobiti u nadležnoj lokalnoj samoupravi. 

Olakšice za najugroženije! Na osnovu usvojene Uredbe o energetski zaštićenom kupcu, odnosno ugroženom kupcu toplotne energije, građani sa najnižim primanjima manje će plaćati račune za grejanje i struju. Uredbom su propisani tačni uslovi, način zaštite, rokovi i postupak za utvrđivanje statusa energetski zaštićenog kupca i ugroženog kupca toplotne energije, koji će imati pravo na umanjenje mesečnih računa za električnu energiju, prirodni gas i toplotnu energiju.

Da bi građanin mogao da dobije status energetski zaštićenog kupca, mora imati mesečni prihod do 13.222 dinara za domaćinstva s jednim članom, do 19.251 dinar za domaćinstva sa dva i tri člana, do 25.276 dinara za domaćinstva sa četiri i pet članova i do 31.786 dinara za domaćinstva sa šest i više članova.  Uverenja o statusu energetski zaštićenog kupca izdaje nadležna lokalna samouprava, i važi do kraja kalendarske godine.

Povezane vesti