018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Okrugli sto o novom zakonu o prekršajima (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Policijski, carinski i inspektori Nišavskog upravnog okruga spremaju se za primenu novog Zakona o prekršajima. Oni su se na okruglom stolu u Niškom kulturnom centru, upoznali sa svim novinama, koje će omogućiti brže i efikasnije vođenje prekršanog postupka. Jedna od njih je uvođenje jedinstvenog registra prekršajnih sankcija i nenaplaćenih novčanih kazni.

Od 1. marta 2014. godine, stupa na snagu novi Zakon o prekršajima. Projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast u saradnji sa upravnim okruzima i prekršajnim sudovima na području okruga, organizuje savetovanja čiji je osnovni cilj da se inspektori pripreme za primenu novog zakona. Nišavski upravni okrug domaćin je okruglog stola, koji je izazvao veliko interesovanje

Novi zakon o prekršajima uvodi brojne novine koje će omogućiti aktivnije učešće inspektora u zastupanju svog zahteva u dokaznom postupku.

Šta je prekršajni nalog, koja su prava i obaveze ovlašćenog podnosioca zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, kako se zaključuje sporazum o priznanju krivice, i kakva je kaznenana politika prekršajnih sudova, samo su neka o pitanja o kojima će govoriti predavač, Željka Petrović, vršilac dužnosti predsednika Prekršajnog suda u Zaječaru.

Jedan od ciljeva novog Zakona o prekršajima jeste i to da se efikasnim i ekonomičnim prekršajnim postupkom stvore uslovi za donošenje pravosnažnih i izvršnih odluka u najkraćem roku. Na taj način biće izbegnuto ono što se do sada vrlo često dešavalo, a to je situacija kada ističe apsolutni rok zastarelosti prekršajnog kažnjavanja koji iznosi 2 godine, kaže Željka Petrović, v. d. Prekršajnog suda u Zajecaru.

Povezane vesti