018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Okrugli sto „Kvalitet kao sredstvo za postizanje liderske pozicije na tržištu“ (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Kvalitet jeste nužni preduslov za razvoj brenda i njegov opstanak na tržištu, ali je činjenica da domaći potrošači, mahom, cenu smatraju značajnijom od kvaliteta. To dovodi do jacanja sive ekonomije, zaključeno je na okruglom stolu na temu „Kvalitet kao sredstvo za postizanje liderske pozicije na tržištu“. Skupu su prisustvovali predstavnici prehrambenih kompanija, udruženja potrošača i ministar trgovine Rasim Ljajić koji je naglasio da je zakonodavstvo u ovoj oblasti nužno usaglasiti sa evropskom legislativom do 2018. Godine.
Proizvodi koji godinama i decenijama opstaju na tržištu tu poziciju stekli su kvalitetom. Kvalitet, međutim, zahteva i konstantna ulaganja i troškove što utiče i na cenu proizvoda, složili su se predstavnici prehrambenih kompanija čiji proizvodi, uprkos teškim vremenima opstaju na tržištu.
U ekonomski oslabljenim društvima poput našeg, potrošači se najčešće opredeljuju za jeftine proizvode uprkos rizicima koje niska cena sa sobom nosi, pogotovo kada govorimo o prehrambenoj industriji.
U društvima u kojima je cena osnovni preduslov za kupovinu proizvoda stvara sepodno tlo za razvoj sive ekonomije. Adekvatna zakonska regulativa je nužan preduslov za njeno suzbijaAnje i podsticanje zdrave konkurencije.
Učesnici okruglog stola, između ostalog se se složili i u tome da kvalitet proizvoda odražava i stepen razvoja jednog društva, jer je samo u uređenim i državama u kojima svi činioci rade svoj posao, moguće efikasno artikulisati interese svih strana da bi se dobio i prodao kvalitetan proizvod – od proizvođača, preko države do krajnjeg kupca.

Povezane vesti