018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Okrugli sto „Evropeizacija srpskog društva“ (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Institucionalno jačanje lokalne samouprave preduslov je za bolje iskorišćavanje sredstava iz pretpristupnih fondova – poruka je okruglog stola “Evropeizacija srpskog društva – šta mogu da učinim za svoj grad u procesu evropskih integracija“. Skup su organizovali Odbor za Evropske integracije Skupštine Republike Srbije, stučnjaci za IPA fondove i predstavnici lokalne skupštine i Društva za međunarodnu saradnju.

Srbija koristi 96 odsto sredstava iz Evropskih fondova, dok okolne zemlje od 30 do 90 odsto. To potvrđuje da Srbija ima najbolje institucije za privlačenje novca iz pretpristupnih fondova u odnosu na ostale Balkanske države, kaže predsednik Odbora za evropske integracije republicke skupštine Aleksandar Senić. Što se tiče lokala, postoje sjajni primeri korišćenja ovakvih fondova i obrnuto.

Za sada, nema preciznijih podataka o procentualnom učešću Niša u pretpristupnim fondovima, ali bi on, svakako, mogao biti veći, ističu pojedini gradski funkcioneri.

Od 2007. do 2013. godine, Srbiji je iz fondova Evropske unije bilo na raspolaganju oko dvesta miliona evra godišnje. Na koja sredstva iz pretpristupnih fondova Srbija može računati od ove pa do 2020. godine, biće poznato u septembru, kada će biti i izvesnih novina za administraciju.

Među predstojećim lokalnim projektima izdvajaju se izgradnja kolektora za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu, i saniranje deponije. Oba koštaju po 150 miliona evra. Evropska unija je spremna da ih finansira do 2015, zbog čega će Grad uskoro raspisati tender za najpovoljnijeg izvođača radova. Predsednik Odbora za Evropske integracije poručuje i da država treba što pre da akredituje domaće institucije za korišćenje evropskih sredstava za razvoj seoskog područja, jer je Srbija, pre četiri godine, za te namene, propustili da iskoristi 100 miliona evra.

Povezane vesti