018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Okončani koalicioni pregovori, Grčka dobila novu vladu

Od:
Komentari: isključeni

ATINA – Grčka levičarska stranka Siriza, pobednik vanrednih parlamentarnih izbora u toj zemlji, dobila je podršku desničarske Nezavisne partije Grka (ANEL) i moći će da formira novu vladu, saopštila je stranka ANEL.
I Siriza i stranka ANEL, koja je na izborima osvojila nešto manje od pet odsto glasova, protive se merama štednje, koje je dosadašnja vlada premijera Antonisa Samarasa uvela kao uslov za dobijanje finansijske pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.
Lider ANEL-a Panos Kamenos izjavio je jutros, nakon kraćih pregovora da će podržati imenovanje lidera Sirize Aleksisa Ciprasa za novog premijera, prenela je grčka agencija ANA.
Kamenos je dodao da će Cipras, čijoj su stranci nedostajala samo dva mesta u parlamentu da bi osvojila većinu, kasnije tokom današnjeg dana položiti zakletvu za premijera i da će zatim obelodaniti sastav svog kabineta.
Nakon saopštenja o dogovoru dve stranke koje se protive merama štednje u Grčkoj, finansijsko tržište je reagovalo sa strepnjom pa je indeks Atinske berze oslabio za gotovo četiri odsto.
Siriza je pobedila na prevremenim parlamentarnih izborima u Grčkoj sa 36,34 odsto glasova birača i osvojenih 149 od 300 mesta u parlamentu, samo dva manje od apsolutne većine, pokazali su danas saopšteni zvanični rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova.
Na osnovu prebrojanih 99,8 odsto glasova, Siriza ima 8,5 odsto više glasova od konzervativne stranke Nova demokratija premijera Antonisa Samarasa koji je sa 27, 81 odsto glasova osvojila 76 mesta u grčkom parlamentu.
U parlament su ušle i neonacistička Zlatna zora sa osvojenih 6,28 odsto glasova odnosno 17 mesta, Potami sa osvojenih 6,05 odsto glasova odnosno osvojenih 17 mesta i Komunistička partija Grčke sa 5,47 odsto glasova odnosno 15 mesta.
Nezavisna partija Grka sa osvojenih 4,75 odsto glasova ima 13 mesta u parlamentu kao i PASOK sa osvojenih 4,68 odsto glasova, navodi grčko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tanjug 26.01.2015 11:14
AP Photo/Petros Giannakouris
AP Photo/Lefteris Pitarakis, Pool)