018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Okončane talačke krize u Francuskoj, sedmoro mrtvih

Od:
Komentari: isključeni
Tagovi:

PARIZ – Dva dana nakon napada na francuski satirični časopis „Šarli ebdo“, braća Said i Šerif Kuaši, osumnjičeni za taj akt ubijeni su danas u akciji francuskih snaga reda, dok je talac kojeg su držali oslobođen, a u istovremenoj operaciji je ubijen i jedan od dvoje terorista koji su od jutros držali taoce u Parizu i ubili njih četvoro.
Za sada je potvrđeno da su u ovim talačkim krizama pored tri napadača život izgubila i četiri taoca.
Kako navode francuski mediji, braća Kuaši ubijena su nakon što se iz štamparije, u kojoj su od jutros držali jednog taoca, video dim i začulo se više jakih eksplozija, pošto su snage francuske žandarmerije (GIGN) izvele napad na objekat.
Istovremeno su francuske snage izvele napad na jevrejski supermarket u Parizu gde su muškarac i žena teroristi od jutros držali od pet do osam talaca, a četvoro ubili.
Nekoliko talaca je nakon akcije francuskih snaga izašlo iz radnje, navode francuski mediji.
U napadu na košer-supermarket ubijen je muškarac, Amedi Kulibali (32), koji se sumnjiči i za jučerašnji napad na pripadnicu francuskih policijskih snaga u južnom predgrađu Pariza Monruž.
Još nema informacija o tome šta se dogodilo sa ženom teroristom Hajat Bumedijen, koja je zajedno sa Kulibalijem držala taoce u jevrejskoj radnji.
Francuski mediji prenose da su braća Kuaši izašla iz štamparije pucajući iz kalašnjikova na snage reda, pri čemu su odmah „neutralisani“, navode neimenovi izvori na koje se poziva „Figaro“.
Isti izvori dodaju da je pri tom jedan žandarm GIGN zadobio lakše povrede.
Talac, muškarac od 26 godina, koji se od početka talačke krize zatvorio u jednoj od prostorija štamparije, izbavljen je živ i zdrav, dodali su isti izvori.
Kako je policija potvrdila jutros, u štampariji u mestu Damarten-on-Goel braća Kuaši uzeli su za taoca zaposlenog Mišela Katalonu (28).
Policija i antiterorističke snage su blokirale sve ulaze u mesto Damarten-on-Goel sa 8.000 stanovnika, pokušavajući da ograniče razmere opsade.
Specijalne jedinice žandarmerije vodili su akciju hapšenja braće Kuaši, a štamparija je satima bila opkoljena jakim policijskim snagama.
Akcijom je komandovao general Deni Favijer, generalni direktor nacionalne žandarmerije, koji je upravljao i intervencijom decembra 1994. kada je grupa islamista iz Alžira uzela kao taoce putnike jednog aviona.
Tanjug 09.01.2015 20:30

Povezane vesti