018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Okončana talačka drama u muzeju, 21 žrtava

Od:
Komentari: isključeni

TUNIS – Drama u muzeju „Bardo“ u Tunisu okončana je danas, pošto su u akciji antiterorističke jedinice ubijena dvojica naoružanih napadača, a oko 200 talaca oslobođeno.
„Najmanje 19 osoba je ubijeno, uključujući 17 stranih turista kada su ekstremisti napali muzej Bordo u prestonici Tunisu“, rekao je premijer Habib Esid po okončanju krize.
Jedan tuniški državljanin i policajac su takođe ubijeni u napadu, dodao je on, preneo je Rojters.
Premijer je naveo da su poginuli turisti bili državljani Italije, Nemačke, Poljske i Španije.
Ambasador Srbije u Tunisu Nikola Lukić potvrdio je Tanjugu da među ubijenim turistima nema državljana Srbije.
„Prema svim podacima koje smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova, turističkih agencija i jednog od vodiča koji je bio u muzeju u vreme napada, ali je uspeo da pobegne, srpskih turista u muzeju nema“, rekao je on.
Lukić je u izjavi Tanjugu naveo da se u Tunisu trenutno nalaze samo dvoje srpskih turista koji borave na jugu zemlje, kod Susa.
Napadači su prethodno upali u muzej i otvorili vatru na turiste usmrtivši tom prilikom 18 osoba, među kojima 17 stranih državljana i jednog Tunišanina.
Zatim su se zabarikadirali u muzeju u kojem je bilo oko 200 posetilaca koje su uzeli za taoce.
U akciji oslobađanja talaca ubijen je i jedan policajac, saopštio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Tunisa.
„Antiterorističke jedinice su ušle u muzej“, čiju okolinu obezbeđuje policija i sprečava pristup, dodao je on.
Muzej se nalazi neposredno pored parlamenta koji je zasedao u trenutku tog napada za koji je odgovornost, kako je preneo Sputnjik, preuzela džihadistička grupa Islamska država.
Prema nepotvrđenim izveštajima, naoružani napadači u vojnim uniformama upali su sa kalašnjikovima u muzej i otvorili vatru na turiste.
Muzej „Bardo“, poznat po kolekciji antikviteta, jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Tunisu, a turizam je ključni sektor ekonomije te zemlje koju posećuje veliki broj Evropljana, navodi BBC.
Poslednji teroristički napad u kojem su stradali strani turisti u Tunisu dogodio se 2002. godine kada je u eksploziji bombe bačene na sinagogu na ostrvu Đerba poginulo 19 ljudi.
Mediji ocenjuju da su bezbednosni rizici u Tunisu u porast poslednjih meseci zbog nestabilne situacije u susednoj Libiji.
Pored toga, veliki broj Tunišana otišao je da se bori u redovima džihadista u Siriji i Iraku, zbog čega raste bojazan da bi ekstremisti po povratku u Tunis mogli da izvedu terorističke napade.
Tanjug 18.03.2015 16:54
Foto AP