018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Oko 68 odsto ispitanika smatra da Rusija treba da bude saveznik Rusije (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Oko 46 odsto građana Srbije živi lošije nego pre tri godine, pokazuje najnovije istraživanje Nove srpske političke misli. Shodno tome, rezultati sprovedene ankete takođe pokazuju da veliki broj stanovnika loše ocenjuje trenutno stanje u našoj zemlji. Kao najvećeg saveznika građani žele Rusiju, dok veliki većina ne podržava ulazak Srbije u NATO.
Da bi Rusija trebalo da bude saveznik Srbije smatra oko 68 odsto stanovnika naše zemlje. Osim toga, većina ispitanika od svih stranih političara ubedljivo najviše poverenja ima u ruskog predsednika Vladimira Putina, 36 odsto. Na drugom mestu je nemačka kancelarka Angela Merkel kojoj veruje oko 7 odsto stanovnika, dok veoma mali broj Srba veruje grčkom premijeru i predsedniku Sjedninjenih Američkih Država.
Što se srpskih političara tiče oko 35 odsto građana najviše veruje premijeru Aleksandru Vučiću, skoro 30 odsto manje potpredsedniku vlade Ivici Dačiću iza koga slede Vojislav Šešelj i Dragan Marković Palma. Ipak, najviše anketiranih, tačnije oko 37 odsto odgovorilo je ili da nema poverenja ni u jednog domaćeg političara ili da ne želi da se izjasni. Opravdanje za nepoverenje može se potražiti u odgovorima ispitanika na pitanje kako bi ocenili svoj život sada u odnosu na to kako su živeli pre nekoliko godina. Oko 41 odsto kaže da živi isto kao i pre tri godine, dok skoro 7 odsto više smatra da sada živi gore. Shodno tome ne čudi ni činjenica da građani trenutno stanje ko ocenjuju dvojkom.
Što se ulaska Srbije u Evropsku Uniju tiče, mišljenja su skoro podeljena. Za ulazak je 47 odsto anketiranih, dok se oko 42 odsto protivi ovome. Mnogo jasniji je stav građana po pitanju ulaska u NATO. Čak 80 odsto Srba ne želi u ovaj vojni savez. Inače kada bi odlučivali u koji bi političko-ekonomski savez Srbija trebalo da uđe, oko 36 odtso kaže da je to savez sa Rusijom, dok oko 35 odsto smatra da bi trebalo da bude neutralna.