018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Oko 6000 dece živi u hraniteljskim porodicama (VIDEO)

U Srbiji je 7.500 dece odvojeno od roditelja, a više od 80 odsto njih odrasta uz hranitelje, što Srbiju svrstava među zemlje sa najnižom stopom dece u institucijama.

Trenutno je u više od 4000 hraniteljskih porodica smešteno oko 6.000 dece. Od toga je 650 mališana u Nišu, rekla je gostujući u NTV emisiji Hoću da znam, direktorka Centra za porodični smeštaj Veoleta Blagojević. Kako je istakla u poslednjih godinu dana povećao se i broj dece koja su usvojile porodice iz Srbije i inostranstva.

U Nišavskom okrugu trenutno je registrovano 420 hraniteljskih porodica koja se brinu o deci bez roditeljskog staranja, rekla je gostujući u emisiji Hoću da znam direktorka porodičnog smeštaja u Nišu Violeta Blagojević. Ona je dodala i da je tokom provere porodičnog statusa hranitelja koji se birnu o mališanima starosti do 10 godina, ustanovljeno da je većina dece bila spremna na usvajanje.

U poslednjih godinu dana dvadesetoro dece iz Srbije su usvojile porodice kako iz naše zemlje, tako i porodice iz Amerike, Švedske, Norveške, Italije i Francuske, kažu u Centru za porodični smeštaj, ocenjujući da porodice iz inostranstva uglavnom usvajaju decu sa zdrasvtvenim problemima i smetnjama u razvoju.

Pored smanjenja dece koja odrastaju u instituciji, važan reformski rezultat Centra za porodični smeštaj u Nišu je uvođenje i savremenih standarda u hraniteljstvu i kvalitetniji rad hranitelja. Takođe, u poređenju sa zemljama u okruženju, Srbija je mnogo brže napredovala i prednjači u pogledu zakonske regulative, organizacije rada, prava dece i hranitelja. Ipak, nedostaje još najmanje 20 stručnih radnika u ovoj oblasti kako bi se u Nišavskom okrugu još brže smanjivao broj dece u instiucijama, kaže Blagojevićeva.