018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Oko 40 izlagača na izložbi koza i ovaca u Nišu (VIDEO)

Četrdesetak izlagača predstavilo je svoje rase koza i ovaca na Sajamskim danima u Tvrđavi. Republička izložba ovih domaćih životinja privukla je odgajivače iz Niša, Svrljiga, Kruševca, Kraljeva, Paraćina, a organizator je niška Uprava za poljoprivredu i razvoj sela. Stočarstvo zahteva i trud i vreme i novac, kažu odgajivači – pomažu i država i grad, a kada bi pomoć bila veća, onda bi i ova poljoprivredna grana bila perspektivnija.

Balkanska, alpino i sanska rasa koza, kao i Pramenka i Virtemberg rasa ovaca privukle su pažnju posetilaca republičke izložbe u Tvrđavi. Na jednom mestu bilo je preko 200 grla ovih domaćih životinja, a izlagača ima uglavnom iz okoline Niša, ali i iz Gadžinog Hana, Paraćina, Pirota, kao i po uzgoju ovaca poznatog kraja – Svrljiga.

Tradicionalni Sajam stočarstva organizovala je Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, a načelnik kaže da je interesovanje i izlagača i posetilaca veliko. I grad i država pomažu razvoj stočarstva koliko mogu, a ova grana poljoprivrede, po procenama Ministarstva, jedna je od najperspektivnijih. Zato je neophodno ulagati više, kaže načelnik Uprave za poljoprivredu i razvoj sela Saša Stojiljković.

Republička izložba koza i ovaca deo je Sajamskih dana Uprave za poljoprivredu. Grla ocenjuju i stručne komisije, pa će najbolji odgajivači dobiti i priznanja.

Povezane vesti