018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Oko 30 odsto samohranih roditelja na ivici siromaštva

Od:
Komentari: isključeni

KRAGUJEVAC – U Srbiji, prema nezvaničnim podacima, ima oko 80.000 samohranih roditelja, od kojih oko 30 odsto njih živi sa 10.000 dinara po članu porodice, izjavila je danas predsednica udruženja samohranih roditelja „Jelek“ Ana Jovanović.
Naglašavajući da je najveći problem samohranih roditelja što kao kategorija nisu definisani nijednim zakonom, Jovanović je podsetila da je to udruženje pre godinu i po dana predalo inicijativu za izmenu porodičnog zakona, zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom i zakona o radu.
Sada, dodala je ona, sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac“, uz podršku Evropske Unije, pokreću inicijativu za ekonomsko osnaživanje samohranih roditelja.
„Ono na čemu insistiramo je uvođenje psihosocijalnih i finansijskih programa za osnaživanje samohranih roditelja kako bismo sačuvali to biološko jezgro porodice i naravno zaštitili njihova radna prava“, rekla je Jovanović na okruglom stolu „Samohrane majke i tržište rada u Kragujevcu“.
Naglašavajući da ekonomsko osnaživanje žena podrazumeva veću zakonsku zaštitu te kategorije kroz zakon o radu, Jovanović je rekla da Udruženje ima potvrdu nadležnih da će predlog za jasno definisanje statusa samohranih roditelja po kategorijama biti obuvhaćen nacrtom porodičnog zakona koji je u izradi.
Ekonomsko osnaživanje samohranih majki u Srbiji Fondacija „Ana i Vlade Divac“ pomaže, kako se čulo, kroz dva segmenta delovanja i to jačanjem insituticionalne podrške i ekonomske nezavisnosti kroz dodelu grantova za samozapošljavanje.
„Za tri meseca grantove je dobilo 10 samohranih majki u pet gradova Srbije, a uslov je bio da legalizuju svoju poslovnu aktivnost i moram da kažem da je to 10 hrabrih žena koje su se odlučile da ne budu zavisne od sistema i od socijalnih davanja“, rekla je predstavnica Fondacije Ivona Gvozdenović.
Jedna od njih je kragujevčanka Daliborka Smolović koja je izjavila da zahvaljujući pomoći Fondacije otvorila pekarsku radnju, i ukazala na značaj zakonskog definisanja kategorije samohranih roditelja.
„Kada sam u 2014. godini kod Nacionalne službe konkurisala za program samozapošljavanja nisam dobila novac za pokretanje sopstvenog biznisa, zato što mi je rečeno da imam manje poena, a kada sam otišla u Agenciju za ekonomski razvoj da podignem start tap kredit, uslov je bio da ranije nisam bila preduzetnik, a ja to jesam bila. Prijavila sam se i za projekat „Pokreni svoj posao„, ali me do danas niko nije kontaktirao“, rekla je Smolović.
Član gradskog veća za socijalnu zaštitu Kragujevca Gordana Damnjanović je rekla da lokalna samouprava podržava aktivnosti vezane za inicijativu da se na neki način olakša život samohranih majki, i navela da u tom gradu novčanu pomoć dobija oko 3.600 porodica.
„Gotovo jedna trećina, odnosno 1.301 dete je iz jednoroditeljske porodice, a postoji i tendencija rasta, posmatrano poslednjih nekoliko godina“, rekla je Damnjanović.
Okrugli sto o ekonomskom osnaživanju samohranih majki, koji će u narednom periodu biti održan u Leskovcu, Beogradu, Novom Sadu i Nišu, finansijski podržava Evropska unija.
Tanjug 05.03.2015 16:16
Foto Tanjug, video