018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Održani Dani gljiva

Komentari: isključeni
Tagovi:

Uprkos lošem vremenu, juče su niška okolna izletišta Gradac, Kalafat i Kamenički vis okupila više desetina gljivara iz različitih delova Srbije. Povod je manifestacija Dani gljiva u Panteleju, a ubrane pečurke su izložene u holu ove opštine. Dokaz da u okolini Niša uspevaju izuzetno retke i vredne vrste gljiva je baterela faloides koja je nedavno u našem kraju ubrana posle čak 90 godina.

Hladno i vlažno vreme u subotu nije pokolebalo gljivare iz cele Srbije da se okupe u Nišu kako bi na obližnjim izletištima prikupljali pečurke raznih vrsta. Da su posao obavili kvalitetno dokazuje i podatak da su prikupili više od 160 vrsta među kojima su i neke koje se nisu sretale na našim prostorima skoro čitav jedan vek.

Više od 40 gljivara iz Niša, Valjeva, Kraljeva i Raške tragalo je za retkim gljivama na izletištima Gradac, Kamenički vis i Kalafat. Nišlijama su ova mesta već dobro poznata, a gljivari iz drugih gradova ih ocenjuju najvišim ocenama.

Gljivare su primili predstavnici opštinske vlasti u Panteleju, opštini na čijoj se teritoriji nalaze mesta bogata retkim pečurkama.

Ovo je druga godina zaredom kako niško Gljivarsko društvo i Gradska opština Pantelej organizuju ovu manifestaciju. Oni se nadaju da će već od naredne godine ona dobiti međunarodni karakter.

Povezane vesti