018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Održana tribina o inkluzivnom obrazovanju (VIDEO)

Komentari: isključeni

Iako obrazovanje treba da bude dostupno svima, još uvek ima puno problema pri uključivanju u obrazovni sistem one dece koja su druge etničke pripadnosti, imaju neki oblik invaliditeta ili neke druge poteškoće. Kako bi se situacija popravila neophodno je povezivanje ustanova, institucija, lokalne samouprave i udruženja koje treba međusobno sarađuju i pružaju podršku i pomoć ovakvoj deci i njihovim roditeljima, rečeno je na tribini koja se sprovodi u okviru programa “Mreža prijatelja inkluzivnog obrazovanja“.

Romska deca, deca sa smetnjama u razvoju, invaliditetom ili neki drugim problemima mogu naići na poteškoće prilikom obrazovanja. Na ovome treba stalno raditi kako bi se svima omogućilo jednako pravo i dostupnost obrazovanja, što predviđa i Zakon o obrazovanju iz 2009. godine. Ipak u njegovom sprovođenju, smatra predsednik asocijacije pedagoških asistenata Srbije Božidar Nikoli, ima puno problema.

Kako bi se roditelji, nastavnici, članovi lokalnih samouprava i udruženja povezali i tako zajedno radili na unapređivanju uslova da kvalitetno i pravedno obrazovanje bude dostupno svoj deci, organizovana je javna tribina u Regionalnom centru za profesionalni razvoj a u okviru programa “Mreža prijatelja inkluzivnog obrazovanja“.

Tribina je deo lokalne akcije koja se sprovodi između ostalog i zbog toga da se pruži podrška deci i roditeljima formiranjem servisnih usluga na okružnom i lokalnom nivou od strane personalnih asistenata koji bi služio za povezivanje svih aktera u procesu obrazovne i sovijalne inkluzije. Inače ovu aktivnost sprovodi asocijacija pedagoških asistenata srbije u saradnji sa centrom za interaktivnu pedagogiju i centrom za obrazovne politike uz podršku fonda za otvoreno društvo.