018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Održana tribina „Hoćemo li sačuvati niški univerzitet“ (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Situacija na niškom unverzitetu svakog dana se pogoršava, pogotovo finansijski, pa bi ona vrlo brzo mogla da postane alarmantna, kaže predsednica Nezavisnog sindikata Filozofskog fakulteta u Nišu Ljiljana Marković. Tribinom „Hoćemo li sačuvati niški univerzitet“, pokrenuta je i prva inicijativa za poboljšanje ovog univerziteta.

Hoćemo li sačuvati niški univerzitet, pitanje je koje su danas sebi, na istoimenoj tribini, postavili predstavnici ovog univerziteta. Priprema zakona o visokom obrazovanju prilično je tajnovita, smatraju niški profesori. Međutim, 2 tačke su posebno zabrinule i njih a i studente, od kojih je jedna mogućnost da beogradski univerzitet postane nacionalni.

Druga stavka sa kojom se profesori niškog univerziteta ne slažu je ta da uslov za finansiranje iz budžeta bude 60 poena, a ne kao do sada – 52. Ovakva odluka samo bi dodatno pogoršala finansijsku situaciju i studenata i samog fakulteta.

Problemi o kojima se pričalo na tribini će ujediniti rektorat, dekanate, i celu južnu i istočnu Srbiju, smatraju predstavnici univerziteta.

Povezane vesti