018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Održana tribina “Budućnost zapošljavanja mladih u Nišu” (VIDEO)

Kako bi se među mladima u gradu smanjila stopa nezaposlenosti i kako bi se ova kategorija stanovništva upoznala sa merama i mogućnostima koje pruža Nacionalna služba za zapošljavanje, nevladina organizacija “Snaga Mladih” i gradski odbor partije Ujedinjenih penzionera Srbije održana je tribina pod nazivom “Budućnost zapošljavanja mladih u Nišu”.    

Gašenjem velikih niških fabrika izgubili smo više od 20 000 radnih mesta, što je dovelo do toga da stopa nezaposlenosti u gradu bude rekordnih 36%. Zbog toga je jedan od glavnih ciljeva i republičke i gradske vlasti zapošljavanje što većeg broja ljudi, kaže gradski većnik zadužen za socijalna pitanja Branislav Ranđelović:

Iako mladi imaju prednost pri zapošljavanju, problem je što oni nemaju dovoljno radnog iskustva i zato u okviru subvencija koje država izdvaja za zapošljavanje, spadaju i sredstva za obuku novozaposlenih, kažu u Nacionalnoj službi za zapošlljavanje.

Cilj jedne ovakve tribine, između ostalog, jeste da spoji mlade Niša, predstavnike lokalne samouprave i predstavnike Nacionalne službe za zapošljavanje, kaže Miloš Stojković, predstavnik nevladine organizacije Snaga Mladih.

Jedan od najvećih problema je i nesuglasje između potreba tržišta rada i obrazovnog sistema, pa je nedavno napravljena anketa među 10 000 privrednih subjekta u Srbiji kako bi se dobili podaci o tome koja su zanimanja najpotrebnija našoj zemlji. Ti podaci, kako je najavljeno, biće poslati obrazovnim institucijama kako bi na osnovu toga kreirali obrazovne profile.

Povezane vesti