018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Održana sveta liturgija u Sabornom hramu (VIDEO)

Komentari: isključeni

Na božićno jutro u niškom Sabornom hramu okupio se veliki broj građana, na svetoj liturgiji koju je služio Episkop niški gospodin Jovan. Nišlije kažu da im vera i duh Božića pomažu u prevazilaženju svakodnevnih problema.

Jutros posle liturgije gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić uputio je Nišlijama čestitku u kojoj je poželeo svima da uz mir božji, u porodičnom okruženju, provedu ovaj praznik.

Na Božić hrišćanske crkve slave dolazak Spasitelja, koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi greh.

Na Božić u kuću prvi dolazi položajnik. Njegova prva dužnost je da poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu. Na svečanoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača od pšeničnog brašna bez kvasca. U Nju se stavlja novčić. Česnica se lomi rukama, a onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, imaće sreće u narednoj godini.

Srpska pravoslavna crkva Božić slavi tri dana. Drugi dan Božića je Sabor presvete Bogorodice koji crkva posvećuje Bogomajci, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi sveti arhiđakon Stefan.

Povezane vesti