018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Održana svečana sednica Vlade Srbije u niškoj Banovini (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Vlada Srbije zasedala je danas u Nišu, gde je smenila direktore sedam javnih preduzeća u zemlji. Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je njihovo razrešenje početak promena u tom sektoru, te da će na kraju tog procesa oko 70 odsto menadžmenta u tim preduzećima biti promenjeno. ,,Negde ćemo birati vršioce dužnosti već ovih dana, negde ćemo menjati samo direktore, a negde i nadzorne odbore, ali u svim tim preduzećima biće raspisani javni konkursi i biraće se ljudi koji su stručni i najbolji u pojedinim oblastima“, rekao je Vučić u Nišu, gde je predsedavao sednicom Vlade povodom stote godišnjice od kako je Nikoli Pašiću, čija je Vlada bila izmestena u Niš, iz Beča stigla depeša kojom je Austrougarska objavila rat Kraljevini Srbiji. Vučić je danas u Nišu najavio posebne podsticaje za one koji se odluče da pokrenu sopstveni biznis u pet okruga juga Srbije.
Na svečanoj sednici Vlade Srbije u niškoj Banovini, razrešeni su direktori Železnica Srbije, aerodroma „Nikola Tesla“, Diposa, Državne lutrije Srbije, Dunav osiguranja, Direktorata civilnog vazduhoplovstva, kao i direktora Agencije za bezbednost saobraćaja. Ovo je početak, i u EPS-u će biti temeljnih promena, ali ćemo se time baviti u danima pred nama, dodao je premijer i zaključio da Vlada neće bežati od najkrupnijih i najvećih promena jer, kako je rekao na sednici Vlade u Banovini, u svemu što radimo možemo da uspemo samo ako prvo sebe promenimo i zamolimo ljude da to isto učine i da sa nama u tom teškom poslu učestvuju.
2000. godine, samo u Vladi bilo je 9.500 zaposlenih, a danas ih ima 29.000. Vučić je izjavio da će odmah biti započeta reforma Javne uprave i administracije i da veći deo tog posla mora da počne pre kraja godine. ,,Ne možemo sve zakone odmah da pripremimo“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kada će početi reforma javne uprave. Dodao je da će u tom periodu biti započeta i reforma javne uprave u lokalnim samoupravama, „koje su još veći problem“. To je jedna od šest ključnih tačaka za reforme, i „jedina koju nismo ni dodirnuli“, zakljucio je premijer. Razlog održavanja sednice Vlade Srbije u Nišu nije samo stota godišnjica od početka Prvog svetskog rata, već, pre svega, to što Vlada Srbije nije beogradska, već srpska vlada.
Premijer je istakao da će Srbija 2016. godine verovatno biti zemlja sa najvećim rastom u Evropi. Najavio je da će u septembru „Ikarbus“ potpisati više ugovora sa „Mercedesom“.
Vlada će raznim merama stimulisati  otvaranje radna mesta, otvaranje malih radnji, kao i razvoj domaće poljoprivrede, rekao je premijer i dodao da će naročita pažnja biti posvećena oživljavanju pet regiona na jugoistoku Srbije. Vučić puno očekuje od otvaranja fabrike ,,Džonson elektrik“ u Nišu, najverovatnije u septembru, ali i od drugih investitora koji će, u narednom periodu, postepeno dolaziti u naš grad.