018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Održana svečana akademija povodom 80 godina od rođenja Branka Miljkovića (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U niškom Narodnom pozorištu održana je svečana akdemija povodom 80 godina od rođenja najvećeg srpskog pesnika sa ovih prostora, Branka Miljkovića. Svečanu besedu govorio je akademik Matija Bećković , koji je i lično poznavao velikog pesnika, publici su se predstavili dobitnici tradicionalne nagrade “Branko Miljković “,a među zvanicama bio je i bratanac slavnog pesnika, Goran Miljković.
A u sali pošorišta osim učesnika na svečanoj akademiji i mnogobrojni poštovaoci dela Branka Miljkovića. Bratanac slavnog pesnika, Goran Miljković, imao je 6 meseci 12.februara 1961 godine kada je iz Zagreba stigla vest o pogibiji njegovog strica.
Svečanu besedu povodom 80 godina od rođenja Branka Miljkovića održao je akademik Matija Bećković. Bio je savremenik i prijatelj slavnog pesnika.
Svečanom akademijom počela je godina posvećena Branku Miljkoviću. Na dan njegove smrti, 12.februara, delagacija iz Niša biće gost bibliteke Braća Miladinovci u Skoplju, a već 14.februara povodom dana državnosti Srbije u Beogradu će biti otvorena izložba “Zaveštanja i pokloni” na kojoj će se naći i legati niškog narodnog muzeja, a čine ih rukopisi I lični predmeti Branka Miljkovića i Stevana Sremca. Svečanu akademiju u narodnom pozorištu organizovao je grad Niš, odbor za obeležavanje 80 godina od rođenja Branka Miljkovića I Niški kulturni centar.