018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Održana 4. Malinijada Gornje Toplice

Komentari: isključeni
Tagovi:

Radivoje Danilović iz sela Žuč u opštini Kuršumlija bio je najbolji proizvođač na četrvrtoj „Malinijadi“ Gornje Toplice 2014.

Ova tradicionalna manifestacija okupila je ove godine dvadesetak najvećih proizvođača malina, jagoda, kupina i drugog jagodičastog voća.

Opština Kuršumlija ove godine izdvojila je 15 miliona dinara i u saradnji sa Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva, i kompanijom “Fruits end berris”, sprovodi program podsticajnih mera za formiranje novih zasada jagodičastog i bobičastog voća.

Ove godine domaćin četvrte „Malinijade“ Gornje Toplice 2014. godine je selo Žuč.

Na 13 kilometra od Kuršumlije sa 199 domaćinstava, ili 430 stanovnika, u selu Žuč postoji tradicija gajenja najkvalitetnijih sorti malina. U opštini Kuršumlija poslednjih godina podignuto je puno novih kvalitetnih zasada malina, kupina, jagoda, šljiva i drugog voća koje uspeva na ovom podnevlju.

Organizatori ove manifestacije koja okuplja proizvođače malina I drugog jagodičastog voća iz ovog kraja odlučili su da se i narednih godina „Malinijada“ održava u selu Žuč.

Iz obližnjeg sela Igrište dolazi porodica Jevremović. To je domaćinstvo koje se bavi proizvodnjom maline, ali i drugog jagodičastog voća kao i proizvoda od ovog voća, rakija, kompota i džemova. Ono po čemu je ovo ugledno poljoprivredno domaćinstvo prepoznatljivo jeste proizvodnja heljdinog brašna, koje je vrlo traženo na trpezama ljubitelja makrobiotičke i organske hrane.

Četvrta Malinijada, posle izbora najopremljenijeg štanda i najboljeg malinara, nastavljena je bogatim kulturno-umetničkim programom u kome su učestvovale folklorne grupe i izvođači iz sela Žuč kao i okolnih sela.

Povezane vesti