018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Održan skup „Primena novih medijskih zakona u praksi“ (VIDEO)

Komentari: isključeni

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković izjavio je u Bujanovcu da u Privrednom registru Srbije postoji 1.379 javnih glasila, od čega je 107 televizijskih i više od 350 radio stanica. Mirković je na skupu „Primena novih medijskih zakona u praksi“ koji je organizovan u Domu kulture u Bujanovcu rekao da taj podatak govori koliko je medijsko tržište u Srbiji zahtevno, kao i da očekuje da u najskorije vreme Agencija za privatizaciju raspiše aukciju za privatizaciju medija.

Čelnici opština sa juga Srbije, predstavnici nacionalnog saveta Albanaca, ali i medija istakli su brojne primedbe na način sprovođenja medijske reforme. Postoji bojazan da će veliki broj medija na jugu Srbije u narednom periodu biti ugašen. Dogovoreno je formiranje radne grupe koju će činiti predstavnici novinarskih udruženja, Ministarstva kulture, koordinacionog centra za jug Srbije, narodnih poslanika i predstavnika medija. Njihov zadatak biće da predlože rešenja kojima će se pomoći u medijskoj tranziciji privatnim, ali i medijima koji su u procesu vlasničke transformacije.

On je dodao da su medijski zakoni rađeni paralelno sa podacima skrininga poglavlja 23, 10 i 8 u pretpristupnim pregovorima za pridruživanje EU, kao i da će Vlada Srbije u najskorije vreme usvojiti još jedan zakon iz sfere medija – Zakon o oglašavanju.

 “Svi zakoni su usaglašeni i s medijskom strategijom. Ne smatram da privatizacija automatski znači i gašenje medija. Privatizacija medija znači i jedan novi početak, razgovaramo o novom modelu finansiranja“, kazao je Mirković.

On je naveo da „Vlada Srbije ne želi nikoga da diskriminiše“, kao i da „ne postoji nikakvo ograničenje (u budžetu) koji lokalne samouprave ili bilo koji nivo vlasti ima za projektno finansiranje medija nakon privatizacije“.

Povezane vesti