018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Održan okrugli sto o komunikaciji državnih organa i javnosti

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Potrebe i izazovi komunikacije između policije, tužilaštva i javnosti bili su tema današnjeg okruglog stola u Nišu, čiji je cilj poboljšanje saradnje u okviru ovog trougla i prava informacija prenese na vreme.

Prepreke su savladive – zajednički je zaključak svih učesnika okruglog stola.

Objektivno, neutralno, bez prejudiciranja krivice – ovako bi mediji trebalo da prenose informacije iz policije i tužilaštva. Komunikacijom, ponekad, nisu u potpunosti zadovoljni ni jedni ni drugi. Mediji traže informaciju odmah, a to je nekad nemoguće zbog procesa koji je u toku. Problem je i jezik tužilaštva i policije nije uvek blizak široj populaciji. Desi se i da se informacije dupliraju. Promena u komunikaciji je neophodna.

Javnost ima i ustavno pravo da zna šta se dešava. Međutim  pravo na zaštitu podataka ima i lice u postupku. Jedno od pitanja bilo je i kako pružiti informaciju i ne povrediti postavku nevinosti?

Policijska uprava u Nišu ima dobru saradnju sa medijima, a novi načelnik najavljuje još bolju komunikaciju.

Okruglom stolu o potrebama i izazovima u komunikaciji prisustvovali su prestavnici tužilaštva i policijskih uprava Jugoistočne Srbije i medija. Konferenicija je organizovana uz pomoć misije OEBS-a u Srbiji.

Povezane vesti