018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Održan okrugli sto „Ko su vlasnici medija u Srbiji?“ (VIDEO)

Komentari: isključeni

Potpuno povlačenje države iz medija i insistiranje na neoliberalnom konceptu preti da uništi javno informisanje i novinarstvo kao profesiju, ocenjeno je na okruglom stolu „Ko su vlasnici medija u Srbiji“, koji je održan u Međunarodnom pres-centru u Beogradu.

Jedno od centralnih pitanja na okruglom stolu, koji su organizovali Sindikat novinara Srbije, Koalicija zaposlenih u medijima (ZUM) i Kragujevačka iznicijativa, bilo je da li povlačenje države iz medija samo po sebi jeste garancija uspostavljanja medijskih sloboda, a većina učesnika u diskusiji uverena je da bi efekat bio upravo suprotan, odnosno da bi se javni interes prepustio na milost i nemilost formalnim i neformalnim interesnim grupama.

Medijski ekspert Boban Tomić upozorio je da potpuno povlačenje države iz medija ne garantuje njihovu deideologizaciju, i da treba insistirati, ne na privatizaciji, već transformaciji promenom upravljačkih i vlasničkih struktura.

Novinar i publicista Slobodan Reljić smatra da se ovde insistira na neoliberalnom modelu, iako su se već svi uverili u njegove manjkavosti

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić je, osvrćući se na problem netransparentnog vlasništva u medijima, podsetio da se još uvek nije učinilo gotovo ništa kako bi se otklonila nedozvoljena koncentracija vlasništva u medijima, pritisci na medije i netransparentno vlasništvo, na koje je u svom izveštaju upozorila nekadašnja predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, Verica Barać.

Šefica kancelarije Šumadije u Briselu Marija Milošević ukazala je na manipulacije oko zahteva Evropske unije kada je u pitanju medijska reforma u Srbiji.

Okrugli sto započeo je odavanjem počasti preminulom generalnom direktoru Radio-televizije Srbije Aleksandru Tijaniću i preminuloj glavnoj urednici RTV Pirot Dragici Pavlov Krstić.

 

Povezane vesti