018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Održan naučni skup “Odjeci Sretenja i srpske državnosti” (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Na sto osamdesetu godišnjicu od donošenja Sretenjskog ustava, koji je postavio temelje parlamentarizma i demokratije, Srbija mora da izvuče mudre pouke za budućnost, rečeno je na naučnom skupu “Odjeci Sretenja i srpske državnosti”, koji je u organizaciji Narodnog muzeja i Katedre za pravno-istorijske nauke Pravnog fakulteta u Nišu, održan na niškom Univerzitetu.
Dimitrije Davidović, sekretar kneza Miloša Obrenovića napisao je Ustav Knjaževstva Srbije, koji je usvojila velika narodna ustavotvorna skupstina u Kragujevcu 15. februara 1835.godine. Sretenjski ustav bio je jedan od najliberalnijih ustava svoga doba. Pisan je po uzoru na belgijski i francuski ustav i predstavlja najistočniji odblesak Francuske revolucije i Povelje o ljudskim slobodama i pravima. Na zahtev velikih sila, Rusije, Austrije i Turske, ukinut je samo posle mesec dana. I danas posle 180 godina ovaj dokument nosi u sebi pouke za budućnost.
Ideja tvoraca Sretenjskog ustava nije bila samo ograničenje apsolutističke vlasti knjaza Miloša. On je dokument koji predstavlja prekretnicu u razvoju moderne srpske države na temelju parlamentarizma, republikanstva i poštovanja ljudskih prava.
Učesnici naučnog skupa „Odjeci Sretenja i srpska državnost“ imali su prilku da čuju šest naučnih radova. Ivan Mitić, kustos Niškog narodnog muzeja, otvorio je skup predavanjem o uzrocima i posledicama Sretenjskog ustava iz 1835. godina.

Povezane vesti