018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Održan još jedan „Bazar zdravlja“ (VIDEO)

Komentari: isključeni

Akcija „Bazar zdravlja“ nastavlja se i dalje na teritoriji grada, ovoga puta kao rezultat saradnje niškog Doma zdravlja i GO Crveni krst. U niškoj Tvrđavi, prolaznici su ponovo mogli da provere krvni pritisak, šećer, dobiju uputstva za takozvani samopregled dojki, ali i  savete za očuvanja opšteg zdravlja. Prema ocenama lekara, rezultati pokazuju da preventiva Nišlijama nije jača strana, i da uglavnom mislimo o zdravlju onda kada je ono već ugroženo.

Kompletan opšti lekarski pregled, ali bez redova i prethodnog zakazivanja. I to u samom centru grada. Niški „Bazar zdravlja“ ove subote bio je lociran pored samog ulaza u nišku Tvrđavu. Prema rečima lekara, ovakve akcije su bitne kako bi probudile svest kod građana, jer činjenica je da većina na zdravlje misli tek kada bude kasno, a cigareta, alkohola i visokokalorične hrane se odriče tek kada ih organizam ozbiljno upozori.

Ovonedeljni „Bazar“ niškog Doma zdravlja održan je uz podršku GO Crveni krst.

U Srbiji se u poslednjih sedam godina povećao broj gojaznih među odraslima i decom, najčešće oboljenje je i dalje hipertenzija, a porastao je i broj građana koji puše i konzumiraju alkohol, pokazalo je najnovije istraživanje stanja zdravlja stanovništva. Na predstavljanju preliminarnih rezultata istraživanja ocenjeno je da zabeleženi rast broja gojaznih nije dramatičan, ali da je “opominjući”, dok je rast procenta pušača, iako blag, iznenađujući s ozbirom da se od 2010. primenjuje restriktivan Zakon o zabrani pušenja.

Povezane vesti