018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Odložen početak izgradnje socijalnih stanova

Komentari: isključeni
Tagovi:

Početak izgradnje socijalnih stanova u Nišu za sada će biti odložen, na osnovu žalbe jednog od ponuđača koji je imao primedbe na konkursnu dokumentaciju. Ukoliko naredni konkursi ne budu poništavani, završetak ovih stanova kasniće najmanje 3 meseca, rekla je za Nišku televiziju zamenica direktora Gradske stambene agencije, Anđelija Stamenković.

U ulici Majakovskog, trebalo bi da niknu socijalni stanovi površine preko 4.000 metara kvadratnih, od kojih će 3.200 biti namenjeno prodaji, dok će oko 700 kvadrata biti dato u zakup. Država je za njihovu izgradnju dala četdeset šest miliona, dok će lokalna samouprava obezbediti trideset jedan milion dinara. Prema planu, izgradnja bi trebalo da bude završena krajem novembra naredne godine, ali će taj rok biti pomeren zbog primedbi jednog od 8 ponuđača koji su se javili na konkurs.

Konkretnije osnovana primedba ponuđača bila je da iskustvo u izgradnji ne može, kako stoji u pozivu, biti kriterijum, već da je po Zakonu, obavezan uslov za ocenjivanje prijavljenih ponuđača.

Ministar građevinarsva Velimir Ilić  za “Novosti“ ističe da se u Nišu od početka godine obara svaki tender, zato što postoje tašna – mašna firme koje od zaposlenih imaju samo dobrog advokata zaduženog za obaranje konkursa. Osnovni cilj im je, kaže Ilić, da ucenjuju, odnosno traže novac za povlačenje žalbe, ili da bi se u drugom konkursnom krugu pojavila preduzeća koja dobijaju posao po većim cenama. U niškoj Gradskoj stambenoj agenciji, međutim, nemaju takva saznanja.

Da bi se slični slučajevi izbegli, građevinski stručnjaci kažu da treba proveriti kod Agencije za privredne registre reference građevinskih firmi, jer su one, kao i realna cena gradnje, garancija da će objekti biti završeni kvalitetno i u roku.

Povezane vesti