018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Odgovarajuća ishrana uslov za zdrav rast (VIDEO)

Komentari: isključeni

Pravilna ishrana i aktivan način života omogućavaju detetu da razvije sve svoje mogućnosti, da spreči ili odloži pojavu bolesti, poručili su roditeljima predškolske dece patronažne sestre niškog Doma zdravlja, a u okviru radionica koje Služba za polivalnetnu patronažu redovno organizuju.

Ishrana dece nije pravilna i zdrava kako bi mogla da bude, ocenjuju lekari niškog Doma zdravlja. Kako kažu, sve je više gojazne dece starosti do sedam godina a manje zdrave i bezbedne hrane. Zbog toga porodica koja najviše utiče na formiranje pravilnih navika u ishrani dece mora da zna posledice koje izazivaju brza hrana i nedovoljna fizička aktivnost na razvoj deteta.

Za decu predškolskog uzrasta neophodna je adekvatna ishrana radi što boljeg fizičkog i psihičkog razvoja, a propusti se otkrivaju tek nakon pet do šest godina, kada je najčešće kasno da se stanje popravi. Za pravilnu ishranu dece neophodno su tri obroka i dve užine kao i da svakodnevno na jelovniku budu žitarice, mleko i mlečni proizvodi, meso ili riba, kao i povrće i voće.

Patronažne sestre podsećaju da savete za pravilnu ishranu zainteresovani mogu da dobiju svakodnevno u Službi polivalentne patronaže u Voždovoj 7-8 ili na telefon 018 521 287.

Povezane vesti