018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Odbor prihvatio izmene, DS traži njihovo povlačenje

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Skupštinski Odbor za finansije prihvatio je danas u načelu predložene izmene Zakona o akcizama, koje predviđaju uvođenje akcize na električnu energiju po stopi od 7,5 odsto, a poslanici Demokratske stranke zatražili su povlačenje iz procedure tog predloga.
Pomoćnica ministra finansija Nataša Kovačević rekla je da će ta akciza obezbediti godišnje povećanje poreskih prihoda u iznosu od 17 milijardi dinara.
Dodala je da je predviđena primena stope akcize za potrošnju električne energije od 1. avgusta, što znači da će prva plaćanja po tom osnovu biti u septembru.
U obrazloženju predloženih izmena Vlada Srbije je navela da se procenjuje da će primenom te akcize do kraja 2015. godine prihod iznositi dodatnih 5,4 milijarde dinara.
Kovačević je dodala da je predloženim izmenama predviđeno i uvođenje akcize na tečnost za punjenje električnih cigareta, a da je predložena visina akcize četiri dinara po mililitru, kao i uvođenje akcize na nesagorevajući duvan, takozvani bezdimni duvan.
Ivan Jovanović (DS) poručio je da predloženi zakon nije dobar, te Vladu Srbije pozvao da ga povuče iz procedure i da proba da nađe rešenje koje je drugačije.
Naveo je da je vlada pribegla uvođenju akcize na električnu energiju jer ima probleme sa budžetom i da je time pokušala da to nadoknadi preko leđa građana.
Jovanović smatra da sredstva od te akcize ne treba da idu u republički budžet, već EPS-u.

Tanjug 19 Jun 2015 11:42
Foto Tanjug