018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Odbijene tužbe Hrvatske i Srbije, nije bilo genocida

Od:
Komentari: isključeni

HAG – Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu odbio je danas u celosti tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za genocid, čime je okončan spor između dve zemlje koji je trajao duže od 15 godina.
Međunarodni sud pravde, odlučujući po tužbi Hrvatske protiv Srbije, zaključio je da Hrvatska nije dokazala svoje optužbe da je na njenoj teritoriji počinjen genocid.
Prema rečima predsednika suda Petera Tomke sud je utvrdio da su veliki broj ubistava u Hrvatskoj počinili pripadnici JNA i sprske snage u istočnoj Slavoniji, Lici i Dalmaciji, ali da činjenice na koje se tužba zasniva ne dovode do zaključka da je postojala namera da se unište u celini ili delimično Hrvati u datim regionima.
„Samim tim, prema mišljenju suda, Hrvatska nije dokazala da je jedini zaključak koji se može izvući iz tog ponašanja da je postojala namera da se unište Hrvati kao grupa. Dela u smislu člana 2 Konvencije nisu počinjena sa izričitom namerom da bi se to karakterisalo kao genocid“, rekao je Tomka.
On je podsetio da tužilaštvo Haškog suda nije optužilo nijedno lice za genocid protiv hrvatskog stanovništva u kontekstu oružanog sukoba koji se održao na teritoriji te zemlje od 1991. do 1995.
„Iz toga se može zaključiti da Hrvatska nije dokazala optužbe da je genocid počinjen“, zaključio je Tomka.
Tomka je na početku iznošenja obrazloženja rekao da Srbija ne može biti odgovorna za dela počinjena pre 27. aprila 1992. godine.
„Država koja je tek postala potpisnik Konvencije (o genocidu) ne može se smatrati odgovornom retroaktivno za genocid, po članu 9 Konvencije“, izjavio je Tomka, koji i dalje čita obrazloženje presude.
On je naveo da je SRJ postala obavezana Konvencijom o genocidu tek od 27. aprila 1992. godine, kada je SRJ i nastala.
Tomka je rekao i da je protivtužba Srbije protiv Hrvatske, koja se odnosi na operaciju „Oluja“, utemeljena pošto je Hrvatska u leto 1995. godine bila potpisnica Konvencije o genocidu.
„Sud smatra da je protivtužba direktno povezana s glavnim zahtevom, faktični i pravno, a Konvencija o genocidu predstavlja pravni osnov tužbe i protivtužbe“, rekao je Tomka.
Hrvatska je, prema njegovim rečima, dužna da potkrepi tužbu čvrstim dokazima za genocid, a Srbija protivtužbu.
Tomka je podsetio da bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević nije pred Haškim tribunalom bio optužen za genocid u Hrvatskoj, već samo za onaj u Bosni i Hercegovini.

U CELOSTI ODBIJENA PROTIVTUŽBA SRBIJE

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu odbio je u celosti i protivtužbu Srbije protiv Hrvatske, ocenivši da Srbija nije dokazala postojanje genocida, niti namere o genocidu za vreme i pre operacije Oluja.
„Nije dokazano da je genocid počinjen za vreme i pre operacije ‘Oluja’ protiv srpskog stanovništva u Hrvatskoj… Hrvatska ne može da bude proglašena krivom za zaveru da se počini genocid“, izjavio je predsednik tog suda Petr Tomka, čitajući presudu.
„Srbija nije dokazala postojanje genocida niti namere o genocidu“, rekao je Tomka.
„Protivtužba Srbije mora biti odbijena u celosti“, rekao je on.
Saopštavanju presude prisustvovao je ministar pravde Srbije Nikola Selaković.

NIKOLIĆ, VUČIĆ I DODIK ZAJEDNO PRATILI PRENOS IZ HAGA

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zajedno su pratili prenos izricanja presude povodom tužbi Srbije i Hrvatske za genocid.
Kako je saopštila predsednikova Služba za saradnju sa medijima, oni su prenos pratili u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, na Andrićevom vencu.
Predsednik Nikolić će u 13:15 dati izjavu u izjavu u ime sve trojice, navodi se u saopštenju.
Spor je počeo kada je Hrvatska 2. jula 1999. godine podnela tužbu protiv Srbije, na šta je Srbija 4. januara 2010. godine uzvratila protivtužbom. Usmena rasprava pred MSP završena je 1. aprila prošle godine.
Presuda MSP je konačna, jer na nju ne postoji pravo žalbe, a države će biti u obavezi da po njoj postupe.
Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donolo je ukupno 17 sudija, 15 stalnih i dvoje ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske.

Tanjug 03.02.2015 12:17
AP Photo/Peter Dejong