018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Odbijena inicijativa DSS u SG (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Rukovodstvo niške Skupštine odbilo je da u dnevni red današnje sednice uvrsti predloge Demokratske stranke Srbije da gradski parlament odlukom ozvaniči novu inicijativu za formiranje regionalnog javnog servisa u Nišu, a isto je prošao i predlog da se Niška televizija pripoji Ni[kom kulturnom centru.
Predstavnici opozicije tvrde da je ovim lokalna vlast pokazala da ne sme da se zamera svojim partijskim centralama u Beogradu koje su, po svemu sudeći, rešene da po svaku cenu do kraja juna u privatizaciju ili likvidaciju gurnu 72 medija u čitavoj Srbiji.

Odbijanjem da na dnevni red današnje sednice uvrsti odluku o formiranju regionalnog javnog servisa, skupština je, prema oceni predlagača Milana Lapčevića iz DSS-a, potvrdila da vlast u Nišu nema volju da Niškoj televiziji pomogne, pokazujući pritom da im ni volja 35.000 Nišlija da NTV postane javni servis – nije bitna.
Predsednik Skupštine poručuje da su predlozi DSS-a bili zakonski neutemeljeni i da su tu procenu dale nadležne gradske uprave, te da je njega zakon obavezao da ih ne stavi na dnevni red. Takodje odbacuje da se radi o nedostatku dobre volje.
Prethodna sednica gradskog parlamenta pokazala je da je privatizacija odnosno gašenje NTV-a – o čemu inače još nema nikakvih informacija iz nadležnog ministarstva, odlična tema za lokalna politička potkusurivanja izmedju vlasti i opozicije, dok se krajnji rok – 30. jun, dramatično približava. O tome, čini se, niko ozbiljno ne razmišlja, sem zaposlenih medijima koje zakon gura u privatizaciju ili gašenje.
A o doslednosti niških političara možda najbolje govori slučaj takodje sa prethodnog zasedanja, kada je odbornik iz redova ,,naprednjaka“ Momir Stojanović za govornicom predložio da svi šefovi odborničkih grupa na kraju sednice potpišu inicijativu za odlaganje privatizacije naše kuće. Na to se, medjutim, odmah zaboravilo, a na pitanje zašto, Stojanović je tada odbio da govori, a isto pitanje postavljeno mu je i danas.
Podsetimo da je ova skupština ranije donosila odluke podrške osnivanju regionalnih javnih servisa. U brojnim javnim nastupima lokalni funkcioneri davali su podršku NTV-u u naporima da se reorganizuje u regionalni medijski servis, sve do donošenja novog zakona koji ovu oblast reguliše.