018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Od „zečje groznice“ u Zaplanjskoj Toponici trenutno obolelo više od 30 ljudi (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Od „zečje groznice“ je u Zaplanjskoj Toponici trenutno obolelo nešto više od 30 ljudi. Jedna žena je hospitalizovana na Infektivnoj klinici, a jedno dete na Dečjoj klinici i njihovo je stanje stabilno. Ostali se leče ambulantno, a u ovom selu na teritoriji opštine Gadžin Han uvedeno je i popodnevno dežurstvo u ambulanti ne bi li oboleli redovno primali injekcije.
Zbog više desetina obolelih od tularemije, u narodu poznatijoj kao zečja kuga, na području Zaplanjske Toponice proglašena je epidemija. Bakterija se uglavnom prenosi putem vazduha i vode, najčešći prenosioci su glodari, ali je srećna okolnost da se ne prenosi sa čoveka na čoveka. Meštanima Zaplanja se, međutim, savetuje poseban oprez.
Zbog epidemije zečje kuge, u opštini Gadžin Han je održana sednica Štaba za vanredne situacije. Institut za javno zdravlje obezbedio je dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju domaćinstava zaraženih. Za ostala će se pobrinuti opština Gadžin Han.
Tularemiju u prvi mah nije lako prepoznati, a period inkubacije traje dve do tri nedelje.
Tiodorović napominje da je 2014. takozvana mišja godina koja se javlja na četiri do pet godina i karakteriše je povećan broj glodara što uzrokuje i veći rizik od pojave tularemije. Zečija groznica registrovana je i u okolini Vranja i njome je u ovom trenutku zaraženo sedamnaaestoro ljudi.

Povezane vesti