018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Od urgentnog odeljenja do Urgentnog centra

Komentari: isključeni

Žrtve saobraćajnih nesreća, pucnjave, pada ili pak pucanja žučne kese, samo su neki od pacijenata kojima je u prethodnih mesec dana spasen život u novom Urgentnom centru u Nišu. Dolaze iz svih krajeva jugoistočne Srbije i u najkraćem roku dobijaju neophodnu pomoć. Za maksimalno 48 sati lekari urade dijagnostiku, operišu pacijenta i pošalju na specijalističku kliniku.

Više od 2000 pregleda, šezdesetak operacija i oko sto prijema. Ovako kroz brojke izgleda prvih mesec dana rada Urgentnog centra u Nišu. Dijagnostika, reanimacija i operacija, u maksimalno kratkom roku po prijemu pacijenta. Prvi sat nakon nesreće je najvažniji.

Novi Urgentni centar ima 24 kreveta, intenzivnu i poluintenzivnu negu, operacionu salu i dva odeljenja, a njemu gravitira oko 2 miliona ljudi, od Preševa i Bujanovca, preko istočne Srbije i Timočke krajine, pa sve do Kruševca. Godišnje se ovde uradi više od trideset hiljada pregleda.

Tako su posle 20 godina od urgentnog odeljanja postali Urgentni centar. Ovde trenutno radi pet hirurga i jedan specijalizant, zajedno sa ostalim osobljem ima ih četrdesetak. Za par godina očekuju svoje mesto i u novom Kliničkom centru. Savremenija tehnika i više ekipa je ono čemu se nadaju. Niški Urgentni je četvrti centar ove vrste u Srbiji.

Povezane vesti