018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Od sutra skuplja struja

Komentari: isključeni

U Srbiji od sutra struja skuplja za nešto više od 10%. EPS kaže da ni sa ovim povećanjem ne pokriva rast inflacije od poslednjeg poskupljenja. Ekonomisti predviđaju da će ostali proizvodjači cene povećati posle septembra, jer sezona godišnjih odmora još traje. Oni koji štite potrošače ne odustaju od zahteva EPS-u i resornom ministarstvu da bar revidira stara dugovanja.

Na poskupljenja smo se izgleda navikli. Struja skuplja od 1. avgusta – računi stižu za mesec dana. Za domaćinstva cena je veća za 10,9 %, za privredu skoro 13 procenata. U praksi, ili u dinarima, svaki potrošeni kilovat sada košta 6,148 dinara, bez PDV-a.

Kada evro pada ništa nije jeftinije, ali kada struja poskupi i ostale cene skaču, podsećaju u Centru za zaštitu potrošača „Forum“. Imaju primedbu i na nove račune i čekaju odgovor iz EPS-a na pitanje šta znači stavka troškovi javnog snabdevanja, koja se sada pojavljuje umesto očitavanja strujomera? Šta god da je, kažu, sve stavke su od 1. avgusta veće.

U „Forumu“ dodaju da ne odustaju od borbe za prava potrošača. Kao pridružen član EU, Srbija će morati da poštuje i njene standarde.

U EPS-u su kažu da će i posle poskupljenja, cena struje za domaćinstva u Srbiji biti značajno niža od tržišne. Dodaju da to neće pokriti ni rast inflacije koja je od prethodnog poskupljenja iznosila 14,1 odsto. Realno povećanje, kažu u EPS-u, bilo bi 38 odsto. Poskupljenje je odobreno nakon što su EPS i pet distribucija koje posluju u okviru tog javnog preduzeća, prihvatili sugestije Agencije o smanjenju troškova i predloženih gubitaka u mreži. Poslednji put struja je poskupelja 1. aprila 2011. i to za oko 15%.

Povezane vesti