018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Od septembra u KC Niš počinje sa radom još jedna magnetna rezonanca (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Klinički centar dobio je još jednu Magnetnu rezonancu koja će početi da radi krajem septembra, kada bude izgrađena zgrada u kojoj će biti smešten aparat.
Na magnetnu rezonancua pacijenti čekaju i do šest meseci a zahvaljujući novom aparatu lista čekanja trebalo bi da bude ukinuta do kraja godine, kaže direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović.
Pojedini pacijenti su bili primorani da na privatnim klinikama magnet plaćaju i do 15 000 dinara.
Aparat je najnovije generacije i košta oko 98 miliona dinara. Međutim, pacijentima će služiti tek od kraja septembra, kada bude dograđen prostor od sedamdesetak kvadrata uz zgradu radiologije. Ti radovi koštaju još 20 miliona dinara ali će novac biti obezbeđen donacijama, dodaje Radovanović.
Lečenje pacijenata na niškom Kliničkom centru olakšaće i vozilo sa 7 sedišta – donacija fondacije princeze Katarine Karađorđević.
Na Klinici za onkologiju nekoliko nedelja nije radio CT simulator – skener koji određuje nivo zračenja pacijenata koji boluju od tumora, a kako kažu u KC, stigao je tim iz kompanije koja servisira ovaj aparat. Inače, oba akceleratora na klinici rade i dnevno ozrače od 120 do 150 pacijenata obolelih od raka.