018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Od početka godine pet žena nastradalo u porodičnim svađama

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Od početka ove godine u Srbiji je pet žena nastradalo u porodičnim svađama, upozorila je danas Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević.
Ona je za RTS rekla da skoro svakog vikenda postoji neki slučaj nasilja u porodici sa tragičnim ishodom.
Stanojević je kazala da je su slučajevi nasilja učestaliji posle praznika.
„Uvek oko Nove godine i porodičnih praznika koji bi trebalo da objedine porodice, imamo pojačana svađe i porodične probleme koji su evidentni“, kazala je ona.
Govoreći o Konvenciji Saveta Evrope koja se odnosi na borbu i sprečavanje nasilja nad ženama, ona je kazala da se nada da ćemo što pre moći i da je primenjujemo.
To je, kazala je, veliki posao jer ima i dosta zakona na čijim izmenama bi trebalo raditi, a koji treba da regulišu ovu oblast.
Stanojević se osvrnula i na žene koje žive u vanbračnim zajednicama, a koje su često žrtve nasilja, ističući da postoji razlika u definiciji porodice u Porodičnom i Krivičnom zakoniku.
Ona je dodala da ta neusklađenost postoji godinama.
„To nije izmenjeno, malo vodimo racuna o tom problemu jer devojke i žene koje žive u vanbrančnim zajednicama ne smatraju se porodicama i ne pokreće se postupak po službenoj dužnosti kada se tako nešto desi“, kazala je Stanojević.

Tanjug 17.02.2015 09:18
Foto www.freeimages.com/ophelia