018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Od početka godine otkrivena 34 ilegalna emigranta (VIDEO)

Komentari: isključeni

Iako je iz godine u godinu sve manji broj otkrivenih ilegalnih emigranata na teritoriji Policijske uprave Niš, samo u prvih 15 dana 2014. otkrivene su 34 ovakve osobe. To je za ovo doba godine neobičajeno veliki broj, jer u isto vreme prošle godine nije otkriven nijedan ilegalni emigrant, kaže šef odseka za suzbijanje ilegalnih migracija Duško Klikovac. Tako je samo juče u automobilu marke „golf“ na auto-putu Beograd-Niš pronađeno osam ilegalaca koje je prevozio 20-godišnji Ejup S. iz Preševa.

Ako uzmemo u obzir da je prošle godine uhapšeno 207 ilegalaca, 34 ovakva slučaja u prvim danima januara verovatno znači da će odsek za suzbijanje ilegalnih migracija imati dosta posla, kaže Klikovac. Većina otkrivenih ilegalaca na teritoriji Policijske uprave Niš u Srbiju ulazi preko granice sa Makedonijom, ističe i dodaje da je veliki broj ilegalnih emigranata samo u tranzitu kroz Srbiju i da im je krajnji cilj zapadna Evropa. Ipak, ima i onih koji traže azil, pa se prošle godine njih 65-oro pozvalo na ovo pravo, ali Klikovac dodaje da i tu ima zloupotreba.

Prilikom transporta kroz Srbiju emigranti imaju i pomoć naših državljana, koji ih za novac u često nehumanim uslovima prevoze do određene destinacije. Klikovac kaže da je prošle godine zbog krijumčarenja ljudi protiv devet osoba podneto šest krivičnih prijava. One se terete za krijumčarenje 175 ljudi.

Ilegalni emigranti najčešće se otkirivaju na autobuskoj i železničkoj stanici, dok oni koji ih prevoze automobilima, kombijima i kamionima često budu uhvaćeni na nekoj od naplatnih rampi, posebno na rampama Nais i Doljavac. Emigranti uglavnom dolaze iz nerazvijenih zemalja Azije i Afrike, a kao razlog navode tešku političku i ekonomsku situaciju u svojim državama.

Prilikom hapšenja, mnogi nemaju da plate izrečenu novčanu kaznu, koja se preinači u zatvorsku. Nakon toga, imigranti dobijaju rešenje o tome da moraju da napuste zemlju u roku od 5 do 7 dana. Klikovac kaže da do sada nije bilo povratnika.

Povezane vesti