018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Od Ministarstva kulture Nišu pripala cela 1,82 % ukupnih sredstava (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Nišvil džez festival je ove godine dobio milion dinara od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Komisija koja je odlučiivala o projektima iz oblasti muzike, nepromenjena je u odnosu na prošlu godinu, tako da je dobra vest da su promenili mišljenje o Nišvilu. Prošle godine, najveći Festival u ovom delu Balkana komisija ministarstva je okarakterisala kao “komercijalno turističku manifestaciju nejasnog koncepta”.

Film i pozorišna umetnost dobili su na konkursu Ministrstva najviše sredstava. Pozorišna umetnost oko 63 miliona, a film oko 70. Za oblasst muzičkog stvaralaštva sveukupno opredeljeno je 30 miliona dinara. Manifestacije iz oblasti muzike dobile su trostruko manje sredstava od odtalih oblasti, jer je najbolje rangirani pozorišni festival ( BITEF) dobio 11 miliona, najbolje ocenjeni filmski festival (KUSTENDORF) 10, a najbolji muzički 3 miliona, naglasio je direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević.
Osim Nišvila u oblasti muzičkog stvralaštva pomoć Ministrastva dobio je crkveno pevački hor “Branko” i to 600.000 dinara, dok je pomoć izostala za Omladinsku filharmoniju “Naissus” kojima je novac bio potreban za učešće na Festivalu u Los Anđelesu.
Među projektima koje je Monistrastvo podržalo su i niški Filmski susreti. Niškom kulturnom centru je za ove, jubilarne 50. Filmske susrete, dodeljeno dva miliona i 300.00 dinara, a Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu dobila je 700.000 dinara za godišnji program paviljona u Tvrdjavi i organizovanje likovne kolonije “Sićevo” koja ove godine slavi 110 godina postojanja. Novac je dobio i niški Zavod za zaštitu spomenika kulture i to za tri projekta u ukupnom iznosu od 1.650.000 dinara, kao i Narodni muzej za projekat sanacije objekta za rad i smeštaj arheološkog materijala na Medijani.
I kada se sve brojke saberu, na prvi pogled, izgleda da nije malo para stiglo u Niš, jer ipak je to 1,82 procenta od budžeta kojim je Minstratsvo raspolagalo. Pa da li je mnogo ili malo za treći po veličini grad u Srbiji procenite sami.