018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Od marta odlaganje otpada na evropski način i u Nišu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

U Nišu će od marta početi organizovano prikupljanje suvog otpada koje je moguće reciklirati, a zahvaljujući nabavci kanti i specijalnom kamionu koji je stigao u reciklažni centar JKP „Mediana“.
Reč je o realizaciji druge faze projekta prekogranične saradnje Niša i bugarske opštine Pernik, vrednom 480.000 evra, a kojim će se po evropskim standardima unaprediti sistem upravljanja otpadom u Nišu.
Domaćinstva opština Palilula i Medijana uskoro će dobiti ukupno 18.300 plastičnih kanti i 138.000 plastičnih kesa za odlaganje ambalažnog otpada. Plastiku, metal, staklo, papir i karton prikupljaće specijalni kamion niške proizvodnje, a koji se već nalazi u reciklažnom centru JKP „Mediana“.
Zahvaljujući projektu pregranične saradnje, Niš će biti jedan od prvih gradova u Srbiji koji će primenjivati evropski način odlaganja otpada.
U JKP „Mediana“ kažu da će sledeće godine drugim projektima biti obuhvaćene i ostale niške opštine, a u kojima će postojati sistem upravljanja ambalažnim otpadom. Podsetimo, prema direktivama Evropske unije do 2020. godine 70 odsto ovakvog otpada bi trebalo da bude reciklirano.

Povezane vesti