018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Od 9. do 18. maja manifestacija “Muzeji Srbije-deset dana od deset do deset” (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

“Muzeji Srbije-deset dana od deset do deset” naziv je manifestacije koja će se ove godine prvi put organizovati širom Srbije. Izložbama u Arheološkoj sali, Logoru “12. Februar” i galeriji Sinagoga, pridružuje se i grad Niš.
Manifestacija će trajati od 9.do 18.maja, kada će muzejski prostori i galerije biti besplatno otvoreni za građanstvo, od 10 do 22 časa. Noći muzeja prethodnih godina organizovale su privatne organizacije koje su u Beogradu i Novom Sadu dobro zarađivale od prodaje objedinjenih karata. Ove godine, pokrovitelj nove manifestacije, u okviru koje će biti organizovana i noć muzeja jeste Ministarstvo kulture u saradnji sa Međunarodnim Udruženjem muzeja i Muzejskim društvom Srbije.
U Arheološkoj sali u ulici Nikole Pašića 59, Nišlije i turisti, videće areheloško blago Niša od neolita do srednjeg veka sa posebnim osvrtom na Medijanu i kasno- antičku nekropolu u Jagodin mali. Prvi put, posestioci će videti freske i mozaike sa najpoznatijeg niškog nalazišta, otkrivene u poslednjoj deceniji. Biće organizovane i radionice za decu i odrasle, koncerti i predstave.
Pored stalne postavke, posebni programi biće organizovani i u logoru “12.februar”, koji će takođe biti otvoren od 10 do 22, dok će galerija Sinagoga posetioce primati od 18 do 22 sata. Poseban program “Čitajte Branka Miljkovića – uzalud je budim – 60 godina od prvog objavljivanja” biće prezentovan 16.maja u galeriji Mija Stanimirović. Tom prilikom od 17 do jedan po ponoći, biće otvorena postavka pesničke sobe iz njegove lične zaostavštine.