018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Od 2011. u Srbiji godišnje 500 novoobolelih od melanoma (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije do 2000. godine u svetu je bilo dijagnostifikovano 200 000 obolelih od melanoma, raka kože od kojih 65 000 sa smrtnim ishodom.
U Srbiji se od 2011. godišnje prijavi 500 ljudi obolelih od melanoma, kaže dermatovenerolog Marina Đorđević, šef odeljenja za kožne bolesti Doma zdravlja povodom kampanje Euromelanom 2015. kojoj se priključila i Srbija.
Melanom ili rak kože u onkologiji predstavlja jedan od najpatogenijih karcinoma. Broj obolelih u svetu ali i kod nas svake godine se povećava. Razlozi za veći broj obolelih su pojačano ultraviolentno zaračenja usled nedostatka zaštitnog ozonskog omotača.
Samopregled kože i blagovremeno javljanje kožnom lekaru za svaku problematičnu promenu na koži najbolji je način da se zaštitimo od melanoma. Pored toga potrebno je da na pravi način sačuvamo lice i otvorene delove tela od jakog sunca, posebno tokom predstojećih letnih meseci.
Udruženje dermatologa Srbije uputilo je inicijativu Vladi i Skupštini Republike Srbije o donošenju Uredbe kojom će biti zabranjeno izlaganje solarijumu za osobe mlađe od 18 godina.