018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Od 119 škola nastava u prepodnevnoj smeni potpuno obustavljena u 33 škole (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Iako je bilo očekivano da se jednodnevnom štrajku upozorenja priključi više od 70% škola u Srbiji, taj broj je daleko manji. Kada je reč o Nišavskom upravnom okrugu, od 119 škola nastava je u prepodnevnoj smeni potpuno obustavljena u 33 škole, dok su u četiri škole časovi skraćeni na 30 minuta, potrvrdio je za NTV načelnik školske uprave u Nišu Živomir Jovanović. Slična situacija je i u drugim gradovima, a u Ministarstvu prosvete kažu da bi zaposleni u školama koje su obustavile rad mogli da ostanu bez dela zarade.

U nekim školama nije bilo nastave, negde su časovi bili skraćeni na 30 minuta, ali je najvećem delu nastava normalno organizovana. Tako se u Nišu od 59 škola, štrajku odazvalo 23, kaže predsednica gradskog odbora samostalnog sindikata obrazovanja Zorica Kitanović koja kaže očekivala veći odziv.

Komentarišući jučerašnju izjavu ministra prosvete Srđana Verbića da prosečna plata u prosveti mora da bude smanjena sa 42 000 na 39 000 dinara, Kitanović je rekla da ne zna kojom metodom je ministar došao da tog broja, ali i dalje smatra da postoji način da prosvetni radnici budu izuzeti od tog smanjenja.

Prosvetni radnici koji danas štrajkuju mogli bi da ostanu bez dela zarade, rekao je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić i najavio da je to ministarstvo i dalje otvoreno za razgovor sa sindikatima.

Štrajk upozorenja organizovala su četiri najveća reprezentativna sindikata obrazovanja koji pored izuzeća od smanjenja plata traže i uvođenje platnih razreda i otpočinjanje pregovora o kolektivnom ugovoru. U Beogradu je organizovan i protestni skup prosvetnih radnika, a predstavnici sindikata ističu da ne odustaju od svojih zahteva, a o daljim aktivnostima će odlučiti nakon analize štrajka. Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević ranije je izjavio da će nastava biti nadoknađena u onim školama koje su gubile nastavu.

Povezane vesti