018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Od 1. marta isključivo elektronske prijave i odjave zaposlenih (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Od 1. marta prijavljivanje i odjavljivanje radnika obavlja se isključivo putem interneta, a od jula ove godine to će važiti i za plaćanje PDV-a, rečeno je u Regionalnoj privrednoj komori na prezentaciji E portala Poreske uprave.
Na ovaj način država će štedeti devet i po miliona evra na godišnjem nivou, dok će oko 100.000 preduzeća iz upotrebe izbaciti više od 5 i po miliona papirnih dokumenata, kaže zamenik direktora Poreske uprave Ministarstva finasija Dragoslav Glišović.

Država je zakonom uvela objedinjenu elektronsku naplatu poreza i doprinosa. U prva dva meseca ove godine pravna lica su se uhodvala da ovako rade, a od 1.marta poreze i doprinose placaju isključivo putem interneta, rečeno je na prezentaciji E portala Poreske uprave. Poslodavci kako kažu pozitivno ocenjuju nove poreske propise.
Elektronski način komunikacije sa Poreskom upravom i PIO fondom koristiće kako državi, tako i građanima, kažu u Privrednoj komori Srbije i dodaju da je za to potrebno da firme imaju elektronske sertifikate koje izdaju četiri certifikaciona tela. Prema podacima Ministarstva finansija do sada je izdato oko 70.000 tih dokumenata.
Uvođenjem naplate kojom se 11 obrazaca zamenjuje jednom poreskom elektrosnkom prijavom smanjuje se vreme potrebno za administraciju, a ubrzava poslovna procedura kaže zamenik direktora Poreske uprave Srbije, Dragoslav Glišović.
U daljoj budućnosti kada se svi servisi prebace u elektronski oblik, Srbija bi mogla da uštediti 300 miliona evra godišnje, kaže Glišović. Podsetimo, prelazak na objedinjenu elektronsku naplatu poreza i doprinosa je jedan korak Srbije u pripremi za pristupanje Evropskoj uniji. Većina zemalja EU je na ovaj sistem naplate poreza i doprinosa prešla 1999. godine.