018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Od 1. marta građevinske dozvole za manje od mesec dana (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Sve lokalne samouprave u Srbiji će do 1. marta morati u potpunosti da primenjuju Zakon o planiranju i izgradnji i izdaju građevinske dozvole u roku do najviše mesec dana, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ona je na skupu sa predstavnicima svih opština i gradova u Srbiji rekla da će već sledeće nedelje početi edukacija lokalnih službenika. Mihajlovićeva i predsednik Stalne konferencije gradova i opština i gradonačelnik Niša Zoran Perišić potpisali su danas u Beogradu i sporazum o međusobnoj saradnji.
Na skupu u Skupštini Srbije bili su prisutni predstavnici svih lokalnih samouprava, a cilj je prema rečima ministarke Mihajlović osposobljavanje da svakom potencijalnom domaćem i stranom investitoru može da se izda građevinska dozvola za manje od mesec dana uz poštovanje cele procedure.
U Nišu se na građevinsku dozvolu u proseku čekalo 340 dana i prema rečima gradonačelnika Niša Zorana Perišića investitori nemaju toliko vremena.
Ministarstvo će uvesti i „SOS“ telefon za lokalne samouprave na kome će njihovi službenici moći da dobiju sve informacije ako naiđu na neke probleme u primeni zakona. A sve ovo je priprema za uvođenje elektronske građevinske dozvole krajem 2015. godine.
Da podsetimo, Grad Niš je dobio nagradu za reformu gradske uprave od Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), pored toga investitorima iz Hong-konga, koji su u Nišu septembra otvorili fabriku “Džonson elektrik”, u rekordnom roku obezbeđene su sve neophodne građevinske dozvole .

Povezane vesti